Over ons

In 1963 verhuisden pake Jan en beppe Hendrikje Atsma-Bijlsma van Harkema naar Siegerswoude. Hun zoon, onze heit Douwe, volgde hen samen met zijn vrouw Janke Atsma-Donker op. En nu is de 3e generatie Atsma op deze plek aan het boeren. In 2008 namen Jan en Anneke Atsma-Van der Velde het stokje over. Verdrietig genoeg was heit Douwe Atsma toen al overleden. Jan wist al vanaf dat hij een klein jonkje was, dat hij boer wilde worden. Hij was altijd “achter” te vinden, tussen de koeien en heit aan het helpen. Anneke, een Sigerswâldster boerendochter, wilde als klein famke zuster worden. Na een mooie carrière als verpleegkundige, werkt ze nu volledig mee op de boerderij.

Een echt familiebedrijf, want ook de kinderen Douwe, Grytsje, Jurjen en Anke dragen hun steen(tjes) bij. De 4e generatie is dus al actief en daar zijn we trots op!

Ons gezinsbedrijf is een middelgroot bedrijf met 120 melkkoeien en bijbehorend jongvee. De koeien worden op de door hun gewenste tijd gemolken door twee robots. We proberen ons bedrijf zo duurzaam mogelijk te runnen, met een groot oog voor het welzijn van onze dieren en de omgeving. De stal is daar volledig op aangepast met brede ligplekken en vrij koeverkeer zoals dat heet. Het voer wat de dieren iedere dag opnieuw krijgen voorgeschoteld, komt grotendeels van eigen grond. Het grasland is veelal ingezaaid met een kruidenrijkmengsel. Je ruikt de kruiden in het hooi. Héérlijk. De bloemenrand zorgt in het voorjaar en de zomer voor een prachtig kleurenpalet.

De kalveren verblijven de eerste twee weken in hun eigen “wieg”. Daarna verhuizen ze naar de groepshokken en mogen ze zelf, wanneer ze willen, hun eten en drinken halen. De drinkautomaat maakt iedere keer warme melk.

Na deze periode gaan ze naar de jongveestal waar ze in groepsverband worden voorbereid op hun volwassenheid.

De dieren krijgen aandacht en zorg en worden goed gemonitord zodat er, mocht het nodig zijn, op tijd kan worden gehandeld. Dit resulteert in een (h)eerlijk product wat we graag met u delen.

Melktap Siegerswoude