De Melktap
In de hooiberg staat de melktap waar u zelf 1 of 2 liter rauwe melk per keer, of een meervoud daarvan, kunt tappen. De melktap is een grote koelkast met daarin een melkbus. De melk wordt door de koeling op 3-4 °C gehouden. Om te voorkomen dat het vet (de room) boven komt drijven, wordt het continue geroerd.
Hoe gaat het tappen in zijn werk? U plaatst een schone fles of kan in de tapopening onder de tuit. Na keuze van de hoeveelheid melk en betaling, vult de automaat de fles. Als het klaar is, neemt u de volle fles uit de opening. Mocht u nog meer melk willen, kunt u dit proces herhalen. Nadat u klaar bent met tappen, sluit u het deurtje van de tapopening en dán wordt deze automatisch gereinigd.
Als u de melk in een schone kan of fles in de koelkast bewaart, is deze 3-4 dagen houdbaar.
De melk kost €1,10 per liter.
U mag uw eigen meegebrachte schone(!) fles gebruiken. Heeft u zelf geen geschikte fles? Geen probleem. In de koelautomaat zijn lege flessen voor verkoop. U kunt kiezen uit een 1 liter glazen fles of een plastic 2 literfles. Beide kosten € 1,00 per stuk. Doordat de flessen herbruikbaar zijn, mits goed schoongemaakt natuurlijk, denkt u met ons aan het milieu.
Betaling bij de melktap kan met contant muntgeld (gepast!) of contactloos met de bankpas. Let op: de melktap geeft géén wisselgeld.
U tapt rauwe melk. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit meldt dat rauwe melk eerst moet worden gekookt voordat het wordt geconsumeerd. Of u dat wilt doen, is uw eigen keuze.
Rauwe melk
Uit veel onderzoeken blijkt dat het drinken van rauwe melk een positief effect heeft op de darmflora en daarmee de gezondheid. Zelfs mensen (niet alle!) met een lactose allergie of intolerantie kunnen rauwe melk goed verteren en dus verdragen. Dit komt omdat rauwe melk van nature veel lactase bevat. Lactase zorgt ervoor dat de lactose kan worden verteerd. Bewerkte melk zoals uit een fabriek is meestal gesteriliseerd, zodat het langer houdbaar is. Het heeft wel tot gevolg dat de eiwitten en dus ook de enzymen stollen. De lactase wordt onwerkzaam gemaakt.
Bij gefermenteerde producten zoals yoghurt en kwark (de zure melkproducten) wordt een groot deel van de lactose omgezet in melkzuur en hoeft dus niet meer door het lichaam verteerd te worden.
Voor iedereen “werkt” de allergie of intolerantie anders, dus iedereen zal ook zelf moeten leren wat wel of geen klachten geeft. Veel studies wijzen echter uit dat rauwe melk en gefermenteerde melk goed verteerd kan worden. En dat is een fantastisch gegeven, want zo kunnen nog meer mensen genieten van onze lekkere melk(producten)!
Rauwe melk bevat van nature veel eiwitten, gezonde vetten en is rijk aan vitamine A, B12, B6, D, K2 en foliumzuur. De mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium en kalium, zijn ook goed vertegenwoordigd.